Je kunt je vanaf nu aanmelden voor het seizoen van 2025! Solliciteer snel of doe de test om erachter te komen of animatiewerk in het buitenland écht iets voor jou is. Solliciteer nu!
Opfriscursus Frans: les compétents
Opfriscursus Frans: les compétents
Mijn eerste woorden Frans waren ‘Les Incompétents’. Liefhebbers weten het, dit komt uit de ultieme kerstklassieker Home Alone. Ik heb het nog nooit gebruikt in het Frans, maar óóit komt er een dag…
Wees geen Kevin! Pak je eigen koffer in, en zorg dat je ook met je Frans als ‘compétent’ voor de dag komt. En als er inbrekers voor je tent staan, bel de politie. Wat je Frans betreft, daar helpen we je graag een handje mee. Daarom zorgen we dat je, als je bij ons komt werken, een opfriscursus krijgt.
Wat moet je aan Frans kunnen als je als animator in Frankrijk gaat werken? Vooral veel durven spreken. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Schrijven en lezen is allemaal prachtig en heel knap, maar als je niet durft te praten schiet het niet op. Je moet het niet erg vinden om ontzettend stomme dingen te zeggen die totaal niet kloppen, dan ben je mijn held. Want dát, dames en heren, is de manier om een taal te leren. Met mijn excuses aan alle docenten Frans.
Goed, Frans durven spreken dus. Daarvoor moet je over een drempel, en daar duwen we je graag overheen. Lekker als je straks op de camping aankomt en in je halve Frans in ieder geval jezelf dúrft voor te stellen aan de campingbaas en collega’s, en niet in de valkuil stapt om snel in het Engels over te gaan.
To the point: Frans leren spreken
1. luister naar de Franse radio, zet Stromae in je Spotify-lijst.
2. Zet je facebook en je telefoon in het Frans
3. Kijk Franse filmpjes op Youtube, zoek populaire kanalen over dingen die jij interessant vindt
4. Schrijf zinnen op een papiertje en plak deze door je hele kamer (of huis). Zinnen die gerelateerd zijn aan de plek waar je ze ophangt: bij het toilet ‘mag ik naar de WC’, en bij de frituurpan ‘hebben jullie wel eens van een Frikandel Speciaal gehoord’? (het is maar een voorbeeld hè)
5. Maak fouten en neem tips ter harte! Maak fouten! Maak fouten!
Apps
Voor op je telefoon. Nu downloaden en aan de slag!
DuoLingo: De kracht van deze app is dat er veel herhaling in zit. Mengeling van plaatjes en zinnen. Ga je de opfriscursus met Nienke en Annelot volgen? Daar wordt deze App als lesmateriaal gebruikt. Een echte aanrader dus!
Appstore / Google Play
Babbel: Hier wordt veel gebruik van foto’s gemaakt. Vooral bedoeld om je vocabulaire te vergroten.
Appstore / Google Play
Busuu: Lijkt op Duolingo, de opdrachten zijn alleen wat anders verdeeld.
Appstore / Google Play
FluentU: Dit werkt volledig met video’s. Deze manier van leren is dus via kijk- en luistervaardigheden. Er wordt geen aandacht besteed aan opdrachten.
Appstore / Google Play
Fluent in 3 months: Dit is een betaalde site, die zegt je binnen 3 maanden vloeiend een taal te leren. Hiervoor is het wel vereist dat je er volle aandacht in steekt, 3 maanden lang. Even je studie on hold en alle sociale contacten verbreken dus. Site.
(voor al deze tips: dank aan Annelot en Nienke)
Eigen materiaal: opfriscursus Frans
Hebben we ook nog: een pagina of 50 met opfrissers voor je Frans. Ons eigen spul, dus helemaal gericht op animatiewerk op campings. Ga er mee aan de slag en praat hardop!
Klik hier voor de opfriscursus op papier!
de PDF kan je gewoon opslaan op je computer.
Extragratis tip
Houd het makkelijk voor jezelf. Op de middelbare school heb je geleerd indruk te maken met lange zinnen met zoveel mogelijk informatie. Leuk, maar als je daardoor staat te hakkelen om het eind van je zin te bereiken, werkt het eerder in je nadeel. Dus houd het kort en krachtig, die lange zinnen komen wel als je een poosje in Frankrijk bent en de taal echt onder de knie krijgt. En: laat je niet uit het veld slaan! Het blijft een lastige taal, Fransen praten veel te snel, en je gaat veel fouten maken. Kan je achteraf weer om lachen.
Om achteraf om te lachen
Tijd voor een anekdote? Ik vind van wel. We gaan terug naar het jaar 2007… Bart is animateur op de camping en moet een ‘rondje camping’ doen. Woensdagavond is er een de traditionele ‘soirée Perigourdine’ waar alle campinggasten voor €12 aan mogen schuiven voor een 4-gangen diner. Op het menu: Aperitiefje, Eendensoep, Chabrot (daar is een heel blog aan te wijden), nog iets met eend, nog meer met eend, ijs, koffie, en digestief. En voor de liefhebbers nog meer eend.
Eend is ‘canard’ in het Frans. Ik kende het woord connard, dat gebruikten de Fransen vooral vaak tijdens het jeux de boules. Ik heb alle campinggasten uitgenodigd en enthousiast verteld dat we ‘Soupe de Connard’ gingen eten. Tot een Fransman me er op wees dat connard geen eend betekend, maar klootzak. Ach, van fouten leer je. Elke keer als ik op mijn oude camping kom moet ik dit verhaal weer aanhoren…
Ook ben ik eens bij een bruiloft in Frankrijk geweest. Aan mijn Franse vrienden vertelde ik over de crevette die ik om mijn nek had. Want crevette betekent stropdas. Dacht ik. Cravatte is stropdas. Crevette betekent garnaal.
En: je kunt altijd nog faken.
Ik wil herinneringen voor het leven gaan maken!
Weet je nog niet of je jezelf deze zomer op een camping ziet als entertainer? Twijfel je nog of dit bij je past? Doe de test om er achter te komen of je deze zomer nog staat te stralen op een vakantiepark!
Doe de match test!